Brandhout, waar moet u op letten


Om optimaal te genieten van uw haard of kachel begint bij de keuze voor het juiste brandhout. Ecosnoei legt uit waarop u moet letten bij het gebruik van hout voor uw haard of kachel. Wil u brandhout kopen, dan is het belangrijk dat het hout minimaal twee jaar is gedroogd in een beschutte omgeving en dubbel is gekloofd.  Gedroogd brandhout geeft een helder geluid wanneer u twee blokken tegen elkaar slaat.

Waarop moet u op letten bij het gebruik van brandhout?

Het is essentieel dat u droog brandhout gebruikt bij het stoken van een haard of kachel.  Wanneer er nog vocht in het hout zit zorgt dit er voor dat veel warmte verloren gaat en dat er vervuilende rookontwikkeling ontstaat.  Het vochtigheidspercentage van vers gekapt hout kan oplopen tot 50 procent. Om droog brandhout te verkrijgen moet het hout minimaal twee jaar worden opgeslagen.  Door het hout te klieven kan dit proces aanzienlijk worden versneld.  Een ander voordeel is dat geklieft hout ook een betere verbranding heeft. U kunt bij Ecosnoei steeds brandhout kopen dat reeds gedroogd is.  

Hoe slaat u brandhout op?

Brandhout sla je best buiten op.  Let erop dat het brandhout beschut is tegen regen of druppend water van overhangende bomen of daken  Zorg er ook voor dat het brandhout geen vocht van de grond opzuigt, u kunt het brandhout bijvoorbeeld op palletten leggen en zo heeft u ook meteen een goede verluchting aan de onderzijde.

Wanneer u ervoor kiest om brandhout binnen op te slaan moet u zorgen voor een goed geventileerde ruimte zoals een garage of schuur.  Aangezien er geen of weinig wind is, is het aan te raden om de ventilatieopeningen in de houtstapel te variëren door de stapelrichting af te wisselen.

Net voor het stoken is het ook aan te raden om het brandhout nog twee dagen voor gebruik in het houtvak te leggen in huis.  U kunt bij accumulerende kachels ( die ongeveer 24 uur na stoken nog warm blijven) het brandhout een paar uur voor gebruik erin leggen om te drogen.